Kaupunkiklovnit
 

Etusivu
Kaupunkiklovnit
Ohjelmisto
Rooleissa
Kuvagalleria
Kaverit

Kaupunkiklovnit

Kaupunkiklovnit

Kaupunkiklovnit on vuonna 2007 alkanut vuorovaikutteinen ”KYHY = klovnit työhyvinvoinnin asialla” – hanke, joka tarjoaa iloa, huumoria, asennetta ja asiaa erilaisille yleisöille. Tarkoituksena on kehittää ja tuottaa erilaisia esityksiä ja ohjelmanumeroita työ- ja muiden yhteisöjen iloksi, virkistykseksi, hyvinvoinnin edistäjäksi ja ajatusten herättäjäksi. Tuotteet kehitetään klovnerian ja klovnihahmon tuomien mahdollisuuksien ympärille.

Kaupunkiklovnien nenien takaa löytyy monialaiset työhyvinvointiin perehtyneet ammattiviihdyttäjät. Hankkeen ideanikkareina ovat performanssitaiteilija ja koomikko Mona Ratalahti ja tarinateatterinäyttelijä, -kouluttaja ja työnohjaaja Riitta Harilo, jotka halusivat lähteä tutkimaan, miten huumori ja erityisesti klovnit voisivat olla kallistamassa yhä kiristyvämmän työelämän vaakaa ilon puolelle. Mukana Kaupunkiklovneissa on tällä hetkellä neljä artistia.

Kaupunkiklovnit eivät kuvittele olevansa vastaus työyhteisön ongelmiin. Mutta klovnihahmoiset ”virkakonsulentit” voivat huumorin avulla kysellä ja hämmästellä, auttaa puheeksi ottamisessa ja näkökulman vaihdoksissa. Joka tapauksessa klovnien tärkein tehtävä on tuoda työyhteisöön iloa, yhdessä nauramista ja poikkeamaa arkisiin rutiineihin.

Klovni työvälineenä

Klovni on hahmo, joka yhtä aikaa yksinkertainen ja vilpittömyydessään viisas. Se voi kysellä ja hämmästellä, kokeilla ja tutkia. Usein se selviää - joskaan ei kommelluksitta - vastaan tulevista tilanteista. Se osaa ratkaista ongelmia omalla, luovalla tavallaan. Se ei ole tietoinen säännöistä ja statuksista, joten se voi vilpittömästi kysyä ja kyseenalaistaa itsestään selvinäkin pidettyjä asioita ja ryhtyä kontaktiin kenen kanssa tahansa. Klovni tuntee kaikenlaisia tunteita ja sen sanomassa voi olla monia tasoja. Klovnilla on useimmiten punainen nenä. Klovnien tarkoituksena ei ole pilkata ketään, sillä he ovat aina viime kädessä pienen ihmisen ja ilon puolella. Mutta rakenteita, tapoja, hierarkioita ja asenteita he saattavat hämmästellä ja kyseenalaistaa.

Kaupunkiklovnien hahmot ja esitykset syntyvät ryhmätyönä. Aloitamme klovnihahmon kanssa työskentelystä. Tyyppiä luodessa materiaalina on tekijän oma persoona - klovni saa luonnetta tekijänsä omista koomisista piirteistä ja tavoista. Harjoitellessa hahmolle alkaa syntyä oma elämä ja tarina. Esitykset syntyvät klovnihahmojen ympärille. Taustalla on paljon ajatusten vaihtoa, tarinoita, kokemusten jakamista ja ennen kaikkea naurua. Kun ryhdymme nauramaan klovnihahmoillemme ja niiden puuhille, tiedämme olevamme oikeilla jäljillä!